Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Τα Πρόσωπα του Παραδοσιακού Φούρνου στην αυλή μας



Ο Παραδοσιακός Φούρνος στην αυλή του 21ου Γυμνασίου στην Γκράβα έγινε. Τα στάδια της τελειοποίησης του προγραμματίστηκαν και αν τα επιχρίσματα θα γίνουν με την τεχνική τάντελακτ (tadelakt) θα χρειαστεί να επανέλθουμε για να αφιερώσουμε κι άλλες αναρτήσεις. Ένα έργο που ήρθε για να μείνει και στις επόμενες γενιές μαθητών του σχολείου, είναι πια πραγματικότητα. Μακάρι, όλοι οι μαθητές της Ελλάδας, να είχαν την ευκαιρία, να δημιουργήσουν και να αφήσουν κάτι, στο χώρο που περνούν τον μισό καθημερινό χρόνο τους. 

Το δημιούργημα αυτό δεν έγινε από "έναν" αλλά από "μία". Μία ομάδα που αποτελείται από πρόσωπα και έχει εκείνο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Κάθε μέλος αυτής της ομάδας, μόνο του, δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό το έργο, αλλά όλοι μαζί το κατάφεραν. Το μικρό μάθημα ζωής που πήραμε επιπλέον, είναι πως ο καθένας μπορεί να βρει χώρο στην "Ομάδα" του 21ου Γυμνασίου.

Πρώτοι και καλύτεροι οι μαθητές. Είναι ο λόγος που έγινε όλο αυτό και η αιτία που απόκτησε, από τα δάχτυλά τους, τόσα μοναδικά χαρακτηριστικά . Πόσοι πήραν μέρος; Πολλοί, πάρα πολλοί, όλοι. Πόσο πήραν μέρος; Πολύ, πάρα πολύ, κουραστήκαν και ίδρωσαν, βράχηκαν και μούσκεψαν, αλλά συνέχισαν. Αρκετοί, για τρεις μέρες, το πάρα πολύ το έκαναν πάρα - πάρα πολύ, αλλά θα μας "κόψουν" οι φιλόλογοι, αν συνεχίσουμε για ορισμένους, που το "έκαψαν" στην συμμετοχή...
Ποιοι είναι; Κάποιοι που στο viber και στο youtube ανεβάζουν και στέλνουν "βιντεάκια" και φωτογραφίες από το χτίσιμο του φούρνου και θα αισθάνονται περήφανοι για αυτά, ακόμη και όταν περάσουν χρόνια. Ο υπόλοιποι βάλανε ήδη τις αναμνήσεις στο συρτάρι, για να τις ανασύρουν τα κατοπινά χρόνια, ως αφορμή για να επισκεφτούν το 21ο, όπως τόσοι παλιοί μαθητές του γυμνασίου κάνουν .

Κοντά στους μαθητές δεν μπορούμε να μην βάλουμε τους "συγκάτοικους" στο χώρο του σχολείου, τους καθηγητές. Όλοι βοήθησαν και έδειξαν μεγάλα όρια αντοχής στις δυσκολίες που δημιούργησε μία τέτοια κατασκευή.
Κάποιοι ξεχώρισαν και θα πρέπει να τους αναφέρουμε ξεχωριστά. Πυλώνες για να πραγματοποιηθεί αυτή η ιδέα είναι οι κυρίες Χριστοπούλου Μαρία και Παπαντωνίου Παναγιώτα. Πολύ καιρό τώρα στο 21ο Γυμνάσιο έχουν αναλάβει την ενότητα "Κήπος", συχνά, υπερβάλλοντας εαυτόν. Απασχολούνται ακόμη και εκτός ωραρίου και στερούνται τον ελεύθερο χρόνο τους για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις.
Η χημεία και η βιολογία στην πράξη, χρειάστηκαν όμως, την εμπειρία και την "ετοιμοπόλεμη" ομάδα της κυρίας Μυτιληναίου Ευφροσύνης, για να πετύχουν το εικαστικό αποτέλεσμα. Πόσα μικρο-υλικά και πόσες λύσεις, έδωσε το εργαστήρι εικαστικών; Ας μην ξεχνάμε πως τα βρίσκει από προσωπικό μεράκι και με πολλούς κόπους, γιατί σήμερα για κάποιους, είναι πολυτέλεια η λειτουργία εικαστικών στα σχολεία.
Ποιος όμως δεν σκλαβώθηκε, από την απεριόριστη ευγένεια της κυρίας Ελεφάντη Μαρίας, που μοίραζε μπισκότα και κουλούρια, ενώ ταυτόχρονα έδινε έμφαση στην λεπτομέρεια και επέμενε να κάνει άψογο το σοβάντισμα με το πονεμένο χέρι της;

Σε αυτό το οικοδόμημα που έχει δημιουργηθεί από τις άρρηκτες και άψογες σχέσεις που έχουν οι καθηγητές με τους μαθητές έρχεται σαν επιστέγασμα για να καλύψει και να προστατεύσει, η διεύθυνση του σχολείου. Η κυρία Καραστάθη Γαρυφαλλίτσα είναι εκείνη, που όπως της αρέσει να λέει, διοικεί το μικρό Γαλατικό Χωριό που αντιστέκεται στα προστάγματα των καιρών και παραμένει σε μία δική του πορεία. Η διευθύντρια είναι εκείνη που κάθε καινούργια σχολική χρονιά θα ακούει από τα "πρωτάκια" για υποβαθμισμένη Γκράβα και παράπονα γονιών που θέλουν να πάνε σε άλλα σχολεία τα παιδιά τους. Εκείνη πάλι είναι, που θα αναγνωρίζεται ως Παιδαγωγός, για να ταξιδεύει η φήμη της πρώτα, κάθε φορά που η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της...

Αυτοί που λείπουν για να συμπληρωθεί η εικόνα δεν είναι άλλοι από τους φίλους. Φίλος, ο Αρχιμάστορας ή master Π ή κυρ Πέτρος ή  Πέτρος Κουτζούκης χωρίς παραλλαγές, που δέχεται μηνύματα στο pkoutzoukis@gmail.com. Χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν να μάθουμε όλοι για το cob.gr. Η εμμονή του να μιλά διαρκώς για αυτήν, μας έμαθε την "ομάδα που ξεκίνησε το 2001 και στην πάροδο όλων αυτών των χρόνων έχει κάνει πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια-εργαστήρια και κατασκευές. Στόχος της είναι αφενός η διάδοση της φυσικής δόμησης που συμπίπτει με παραδοσιακές τεχνικές του τόπου μας που τείνουν να χαθούν και αφετέρου η προσπάθεια για οικολογική συνείδηση και η ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου αποτυπώματος πάνω στη γη."
Ο Νίκος Τσελονδρές που ζει στην Κυπαρισσία είναι ο φίλος του σχολείου που έδωσε την μεσσηνιακή πέτρα. Στην γη της Γκράβας υπάρχει ένα κομμάτι της ιδιαίτερης πατρίδας του τώρα πια.
Η πάντα φιλική για το Γυμνάσιο μας, Ένωση Ελλήνων Φυσικών συνέδραμε για την πραγματοποίηση του έργου και απέδειξε για μία άλλη φορά, πόσο κοντά στους μαθητές είναι.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Λουκά που έστειλε κρουασάν, μαζί με την μεσολάβηση της Παναγίτσας Κυπριάδου, προς το αρτοποιείο Γκόγκος στα Άνω Πατήσια (Τσίλλερ 51), όπου προσέφερε 160 κομμάτια για κεράσματα, τροφοδότησαν τα παιδιά όχι μόνο με τροφή, αλλά και με τη σημασία της αλληλεγγύης.

Αυτά ήταν τα πρόσωπα του Παραδοσιακού Φούρνου, που μαζί με επισκέπτες κάθε λογής - για να μην ξεχνάμε το ανέμελο παιχνίδι των μικρών σκύλων - τον εγκατέστησαν στην φιλόξενη αυλή του 21ου Γυμνασίου.








Ας κλείσουμε με μία ερώτηση:
Ποια θα είναι η επόμενη δημιουργία;













Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Τον φούρνο τον έχτισαν οι μαθητές!


Ο Πέτρος έλεγε για το σχέδιο και οι μαθητές έφτιαχναν τα δικά τους! Οι μάστορες πολλοί αλλά οι "πινελιές" έφταναν για όλους. Δύο οι καμάρες για αποθηκευτικούς χώρους και από πάνω η καμάρα του φούρνου. Στην μία άκρη να δεσπόζει ο γαιόσακος και στην άλλη να γίνεται "πάγκος" από την πέτρα. Παίρνουν υπ' όψη και τους μελλοντικούς ψήστες, που θα χρειαστεί να ξαποστάσουν λίγο και να πως δημιουργούνται τα πλαϊνά "παγκάκια".

Λένε πως - όχι άδικα - η τεχνολογία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη και οι μαθητές του σχολείου μας δεν άργησαν να βρουν στο πρόσωπο του Πέτρου αυτόν που θα το κουβέντιαζαν. Στην πρώτη ευκαιρία που ο Πέτρος τους έδειξε την μέθοδο για να μετρούν το ποσοστό του αργίλου μέσα στο χώμα, ένας - ένας πεταγόντουσαν και συνέχιζαν από εκεί που εκείνος το είχε αφήσει. 
- Το έχουμε κάνει πέρυσι στο μάθημα και ...
- Εμείς φέτος και θυμάμαι πως ...
Σε εκείνη την καμάρα που θύμιζε αψίδες του θριάμβου και γιοφύρια σαν της Άρτας, πόσες δυνάμεις συγκρουόντουσαν  για να γίνει "κλειδί" το τελευταίο τούβλο;  Πολλοί θα έλεγαν πως αισθάνθηκαν δικαίωση οι παιδαγωγοί των θετικών επιστημών ακούγοντας πως η γνώση τους είχε βρει τόπο στον εγκέφαλο των μαθητών μας. Είδαμε όλους τους παιδαγωγούς, χωρίς εξαίρεση ειδικότητας, να ξανανιώνουν και να χάνεται κάθε κούραση από την ματιά τους. Το στοίχημα έχει ήδη κερδηθεί: Ούτε ένας μαθητής δεν υπήρξε που να μην πάρει μέρος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο χτίσιμο του "Παραδοσιακού Φούρνου".  Ένας - ένας και όλοι μαζί οι μαθητές βρήκαν τη θέση τους στο Σχολείο του 21ου Γυμνασίου Αθηνών.


Έχει αρχίσει να μοιάζει σε έναν πολύ όμορφο φούρνο!

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Στην αρχή είναι μόνο Πέτρα και Λάσπη!


Την Πέμπτη ξεκίνησε το χτίσιμο του Παραδοσιακού Φούρνου στο σχολείο μας. Οι φόβοι για βροχή που θα δυσκόλευε το έργο των παιδιών βγήκαν αληθινοί. Η θέληση των μαθητών του 21ου Γυμνασίου, για να δημιουργήσουν ένα έργο που θα μείνει στο σχολείο τους και αφού εκείνοι αποφοιτήσουν, ήταν μεγαλύτερη από κάθε καιρική δυσκολία. Άλλωστε αυτό είχε φανεί από την Τετάρτη που μπόρεσαν μόνοι τους -ελάχιστη βοήθεια πήραν- να κουβαλήσουν όλα τα υλικά μέσα στο σχολείο. 

Είναι λες και βγαίνει από την παράδοση να μιλάς για πέτρα και να έρχεται ο Αρχιμάστορας - το μυαλό του όλου έργου - και να λέει: "Γεια σας! με λένε ΠΕΤΡΟ. Ο κ. Πέτρος Κουτζούκης φίλος παντοτινός του σχολείου μας, είναι αυτός που έδειξε,  παρότρυνε, βοήθησε, αστειεύτηκε και  έχτισε γύρω από τους μαθητές και μαθήτριες την εμπιστοσύνη πως θα τα καταφέρουν.

Οι καθηγητές και πρωτίστως οι καθηγήτριες του Γυμνασίου μας, βοήθησαν να γίνει το όνειρο πραγματικότητα και έδωσαν ένα περιεχόμενο στην θεματική βδομάδα που ίσως άλλο σχολείο στην Ελλάδα να μην έχει δώσει. Όμως εκεί που τα όρια ξεπερνιούνται, είναι, όταν με έναν μαγικό τρόπο βρέθηκαν εκείνες οι μερίδες φαγητού, για όλο το σχολείο, ώστε να πάρουν δυνάμεις τα παιδιά.
Όταν από τα δικά τους σπίτια ήρθαν ταψιά φαγητού, κουλουράκια και μπισκότα. Όταν σαν μάνες έφταναν να λένε σε καθένα: "Εσύ μένεις σε πολυκατοικία, πρόσεχε να βγάλεις τα λασπωμένα σου παπούτσια από την είσοδο της." 

Όταν η διεύθυνση του σχολείου συνεννοείται με ένα νεύμα με τους συναδέλφους τους καθηγητές και κάπου εκεί στην Λάρισα, που βλέπουν πως χτίζεται ένας παραδοσιακός φούρνος, δεν χρειάζονται πολλά λόγια, τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, πως βρέθηκε η μεσσηνιακή πέτρα. Όλα έχουν την εξήγηση τους και όλα θα αναφερθούν αλλά εκείνο που δεν χωράει σε λέξεις είναι το γεγονός πως το 21ο Γυμνάσιο φτιάχνει έναν Παραδοσιακό Φούρνο στην αυλή του.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ομιλία για την Πρόληψη και τα Ναρκωτικά


Η ομιλία - συζήτηση για την Πρόληψη και το πρόβλημα των Ναρκωτικών έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.
Στα πλαίσια της "θεματικής βδομάδας" το "Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών" έκανε και ομιλία - συζήτηση με τους μαθητές της δευτέρας και τρίτης Γυμνασίου του σχολείου μας.
Η συμμετοχή των γονιών στην συνάντησή μας ήταν μικρή αλλά υπήρξε ουσιώδης με την συζήτηση που αναπτύχθηκε. Άλλωστε ο κ. Παναγιώτης Κατηφές κοινωνιολόγος, Γραμματέας του ΕΣΥΝ είναι χαρισματικός ομιλητής και βαθύς γνώστης του αντικειμένου του. Για τις δύο και πλέον ώρες που κράτησε η συζήτηση φάνηκε πως υπάρχουν γονείς με αρκετές γνώσεις στο θέμα που όλους μας βοήθησαν να υποσχεθούμε πως θα το συνεχίσουμε το θέμα. Του χρόνου διπλάσιοι!

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Χορηγία μεταχειρισμένου υπολογιστή

Το σχολείο μας έλαβε έναν μεταχειρισμένο υπολογιστή από την Eurobank που τον επισκεύασε δωρεάν το κατάστημα VGS στην περιοχή μας.

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Ομιλία - Συζήτηση





Αγαπητοί γονείς,

   Επειδή τα ναρκωτικά υπάρχουν πιο κοντά από ότι νομίζουμε,
   Επειδή η  ηλικία της «πρώτης φοράς» έχει  μειωθεί στα 13,5 χρόνια ,
   Επειδή ο γονιός το μαθαίνει (σχεδόν) πάντα τελευταίος,         

Την Τετάρτη  17 Μαΐου, στις 6:00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, πραγματοποιεί  ομιλία - συζήτηση για τους γονείς, με θέμα τα ναρκωτικά και η Πρόληψη.

           Ομιλητής θα είναι ο κος Κατηφές Παναγιώτης, κοινωνιολόγος, Γραμματέας του  Εθνικού Συμβουλίου  Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Ενημερώσου,  Συζήτησε,  Πρόλαβε

Σας περιμένουμε!
Για το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων 21ου Γυμνασίου